Het leven van de redder

GKv Emmaus 13 november 2016

de bijbel ligt open bij Rechters 14 en 15

1      Preken over Simson

Er was eens … een dominee.

Die dominee vond op de preekstoel een briefje. Er stond een bijbeltekst op. En wel een vers uit Johannes 12: Heer, wij zouden Jezus wel willen zien.

Dat was echt opbouwende kritiek. “Mooie preken, dominee. Maar ’t mag wel wat meer over Jezus gaan. Daar komen we toch voor als gemeente.”

De dominee was niet eigenwijs. Tenminste … een paar maanden later vond hij opnieuw een briefje op de kansel. Johannes 20 was het deze keer: De leerlingen waren blij omdat ze de Heer zagen.

20160109_145447.jpg

Daar mag u mij op afrekenen vandaag.

 •       De preek gaat over Simson. Een van de zgn. rechters. Die sterke man, die met z’n blote handen een leeuw doodde. En met een bot van een dode ezel duizend vijanden.
 •       Maar als ik daarin blijf steken … De bijbel zet Simson in een rijtje voorbeelden. Die je laten zien wat geloof is. Simson, Mozes en Abram hadden een groot geloof. En daarom deden ze wat God wilde. Dat zullen we zien.
 •       Ook van Simson en z’n tijdgenoten geldt dit: Wat hun overkomen is, is opgeschreven om ons te waarschuwen. Hopelijk hoor je ook dat vandaag.

2      Feedback over Simson

Op 23 oktober heb ik over Rechters 13 gepreekt. De geboorte van de redder. Via de mail kreeg ik daar een paar vragen over.

 

 

 1. Waarom moest Simson z’n haar zo lang laten groeien?

We hebben toen Numeri 6 gelezen. Simson was een nazireeër, gewijd aan de levende God. ’t Is bekend dat de heidenvolken in het land Kanaan iets met hun haar deden in tijden van rouw. Het volk van God hoort bij de Levende!

Vandaar ook dat een aan God gewijd persoon niet in de buurt van een dode mocht komen.

 1. Waarom gaat deze engel – die God zelf lijkt te zijn – zo speciaal om met Manoach en z’n naamloze vrouw?

Ik was zelf nogal kritisch over de seksistische Manoach, die perse nog een keer moest horen wat de engel allang aan z’n vrouw verteld had. Maar inderdaad, de engel van de Heer op zijn  beurt zet Manoach hier buitenspel.

Tot twee keer toe komt de boodschapper bij de vrouw. – Foutje? Nee, opzet. – Manoach mag meeluisteren. Zij moet zich in acht nemen.

Israel is onvruchtbaar. God zelf maakt een nieuw begin. Hij neemt het brandoffer mee de hemel in. Hij schept de bevrijder. Zo zal hij een begin maken met de bevrijding van Israel uit de greep van de Filistijnen.

Het lijkt wel een maagdelijke geboorte.

De heilige Geest zal over je komen en de kracht van de Allerhoogste God zal je als een schaduw bedekken. Daarom zal de jongen die geboren wordt, nazireeër worden genoemd.

Simson lijkt op Jezus. Z’n moeder is als Maria.

De vader staat aan de zijlijn. De engel zegt:

Ze zal een zoon baren … Jezus, want hij zal zijn volk bevrijden van hun zonden.

De redding komt van boven.

3      Vlees versus Geest

Ho, gaat dat niet te snel? Simson is geen Jezus.

Is het nieuwe testament niet te positief als het Simson op één lijn zet met Mozes en Abram? Ze hadden een groot geloof. En daarom deden ze wat God wilde. Hebreeërs 11.

Simson was geen model-kerklid. Hoe hij Gods wetten negeerde. Een vrouw uit de wereld. En later ging hij naar de hoeren. Een moordenaar. Een zelfmoordterrorist. Broer Simson …

Simson zag Gods werk. Is dat geen geloof? Het geloof legt de grondslag voor alles waarop we hopen, het overtuigt ons van de waarheid van wat we niet zien. Met alle zwakheid liet Simson zich meeslepen door Gods Geest.

Ik weet ‘t. Dat is heel dubbel. Net zoals bij mij en bij jou. D’r komt veel vlees en wereld bij.

Lees zo eens Rechters 14 en 15.

schermafdruk-2016-11-13-05-31-28

 • Of begin bij 13 vers 25: (…)

Kaart erbij. God wil dat Simson de grens opzoekt. Om oorlog te maken en Israel te bevrijden.

 • Simson zoekt inderdaad de grens op. Timna – leuke meiden hebben ze daar. Pa, ik zou willen wordt U moet haar vragen. Hoezo geloof, doen wat God wil?
 • Maar dan hoofdstuk 14 vers 4: (…) De Heer wil dit gemengde huwelijk.

Geen vrijbrief – lieve jongens en meisjes – om dus ook maar verkering buiten de kerk te zoeken … voor jullie geldt 2 Korinte 6 – maar hier is Gods leiding. Zie het vervolg.

 • Volgt de scène met de leeuw. De geest van de Heer is over hem. God herinnert Simson aan z’n roeping. Met zijn kracht de vijand verslaan. – Geen krachtpatserij op zich en raadseltjes opgeven …

Tussen haakjes. Mocht Simson als nazireeër wel het kadaver van een leeuw aanraken? Hij geeft er niks om, betrekt ook pa en ma in z’n zonde.

 • Het feest mislukt gigantisch. Z’n vrouw keert zich tegen Simson – je blijft toch iemand van een ander volk … Gods geest heeft een plan. Simson maakt slachtoffers.
 • En zo blijft ‘t. ‘Het vlees’ trekt hem weer naar Timna. Jammer, vrouw weg. Maar wil je haar mooie zusje niet? Alles spreekt hier van minachting voor Israel.
 • En steeds weer dat refrein. “Vijandschap sticht ik tussen mijn volk en de Filistijnen.” Dan komt de geest van de Heer in Simson. God gebruikt hem om Israel te bevrijden.

Ik kom onder de indruk van Simsons zwakheid – zo menselijk – en van Gods kracht. Wat de Heer kan met die ene man. Met de tegenstribbelende zondaar. Als Gods geest in hem komt, dan wordt hij bevrijd tot dienstbaarheid.

Opwekking begint bij jezelf.

Picture-1.png

Wij zijn als mensen zo piepklein. Als christen in je schoolklas. Als missionaire gemeente hier in West Brabant. Je voelt je machteloos.

We kunnen wel grootse jaarthema’s aan de orde stellen. Gerechtigheid voor mens en natuur. – Maar wat maakt mijn koopgedrag en mijn consuminderen nou voor verschil? Kan Jezus iets met mijn kleine leven?

Ja dus. Ik blijf het zeggen:

De kalme gang, de kleine taak,

zijn ruim genoeg voor Godes zaak

Was het niet Corrie ten Boom die zei: Verlang je naar een opwekking? Een revival in je kerk, in je stad en onder je volk. – Trek een cirkel om jezelf heen en begin maar te bidden.

Opwekking begint bij jezelf.

man-praying-dark

4      De redder uitgeleverd

Heer, wij zouden Jezus wel willen zien.

Heb ik aan die vraag voldaan? Simson laat in z’n bevrijdende werk iets van Jezus zien. De redder van de zonden. Ook die van Simson.

Het contrast is wel groot, tussen de nazireeër en de Nazarener. Zeker als hoofdstuk 16 ons vertelt over de dood van de redder.  Zijn sterven als de ultieme bevrijding van z’n volk. – Maar laten we dat bewaren voor volgende week..

Iets wat me hier opvalt, is de houding van Israel tegenover Simson. Ze moeten hem niet. Hij mag privé z’n feestjes vieren en ‘achter de voordeur’ z’n familie in elkaar [laten] slaan … maar niet op straat. Rechters 15 vers 11: […]

Wat een contrast met hoofdstuk 14 vers 4 !

 1. Inderdaad, de Filistijnen zijn de baas. Heer en meester in Israel. Hoe komt dat?
 2. De Heer heeft z’n volk overgeleverd aan de vijand. Dat is zijn straf op de zonde.
 3. De vraag is nu deze: Leg je jezelf neer bij de status quo OF kom je in opstand?

Tragisch wat we hier lezen.

Hij kwam naar z’n eigen mensen, maar Dan en Juda hebben hem niet ontvangen.

cufs_detailfoto

Tegenover ontvangen staat een ander woord dat we bij Simson èn bij Jezus tegenkomen:

 • We gaan je uitleveren aan de Filistijnen.
 • De joodse leiders hebben Jezus uitgeleverd aan Pilatus en aan de Romeinen.

En dan laat Simson zich niet als een schaap naar de slachtbank leiden. Maar hij gaat gewillig mee om de Filistijnen een geweldige ‘ezelskaakslag’ toe te brengen.

En dan opnieuw die teleurstelling.

Hij dacht: De Israelieten zullen wel begrijpen dat God mij gebruikt om hen te bevrijden! Maar [ze] begrepen dat helemaal niet.

Dat zegt de bijbel over … Mozes. Die ook z’n deel van de ondankbaarheid heeft gehad.

Waarom laat je ons niet met rust? Laat ons toch lekker als slaven voor de Egyptenaren werken. Dat is altijd nog beter dan hier om te komen in die stomme woestijn van je!

Zo zijn wij mensen.

Leer dat maar van mij.

Leer dat maar uit de bijbel.

Ook van Simson en z’n tijdgenoten geldt: Wat hun overkomen is, is opgeschreven om ons te waarschuwen. God moet zoveel geduld hebben met z’n gemeente. Met ons. Met mij.

Ik hoop dat je dat bijblijft als je in je bijbel de geschiedenis van Simson leest.

Gods genade is zo groot.

Gods geest is zo sterk.

Dan kan ik je dit op een briefje geven:

De leerlingen waren blij omdat ze de Heer zagen.

12011126_736167003154341_2780549156515579971_n

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s