Levende stenen

Het mooiste bericht in de vernieuwde Naast gaat over Soshanguve F4.

De zendingsgemeente in dat gebied heeft na 3 jaar sparen 40.000 bakstenen bij elkaar voor de bouw van een nieuwe kerk. Ze gaan nu verder sparen voor de deuren en ramen.

Bakstenen

Ik ken deze gemeente.

Ze is ontstaan door het werk van evangelist John Mahlangu en zendeling Piet Magagula. Zij zijn huis aan huis gegaan in dat landelijke gebied om de mensen het goede nieuws van Jezus Christus te vertellen. God zegende hun werk. Veel mensen kwamen tot geloof en werden lid van de gemeente.

Het ‘preekpunt’ F4 heeft zich vanaf het begin onderscheiden van de andere zendingsgemeenten door z’n eigen broek op te houden. Piet Magagula heeft in Soshanguve GG gezien – hij werkte daar als evangelist onder Arjan de Visser en later als predikant – hoe gemakkelijk mensen afhankelijk worden van sponsorgelden. “De zending in Nederland heeft geld genoeg …” Hoe goed de steun aan ‘die arme zwarten’ ook bedoeld is, voor de zelfstandigwording van de jonge kerk is die ‘hulp’ funest.

in de kerk van Soshanguve CC

in de kerk van Soshanguve CC

Met eigen ogen heb ik het gezien in mijn periode als zendingspredikant.

  • De gemeente van Mamelodi is verwend met een prachtig kerkgebouw en vele giften en gaven. Mede daardoor is die gemeente nu – wel in staat maar – nog niet bereid om zichzelf te onderhouden.
  • Het ‘preekpunt’ in Soshanguve CC moest worden afgestoten omdat de kerkleden weigerden hun bijdrage te geven voor de dienst van de Heer – geen financiële maar geestelijke armoede.
  • Mission Zuid-Afrika is getalsmatig flink gegroeid maar aandachtspunt nummer 1 is nu groei in de diepte – hoe krijg je de kerkleden zover dat ze verantwoordelijkheid nemen voor Gods werk?
Piet Magagula

Piet Magagula

John Mahlangu

John Mahlangu

Hoe is het Piet en John gelukt ‘hun’ gemeente in F4 zo geestelijk sterk te houden dat ze niet naar ‘de zending’ kijken voor nieuwe stoelen, een preekstoel, een theeservies (…) maar dat ze zelf jaren sparen voor hun eigen bakstenen?

Ik neem m’n pet voor deze mannen af.

Intussen lees ik op de Facebook-pagina van George Mnisi dat de gemeente in Nellmapius een stuk grond heeft verworven om een kerk op te bouwen. Ze doen dat samen met Anton Jansen die al jaren van plan is een community center in Nellmapius te beginnen. De kerk haakt daar nu bij aan, lijkt het.

Toen wij in 2007 afscheid namen van de Martuskerk, gaf de gemeente van Amersfoort-Zuid ons een geschenk mee. Een cheque van 5.000 euro, te besteden voor kerkbouw in Nellmapius.

Toen wij in 2013 terugkeerden uit Zuid-Afrika, had Nellmapius nog steeds geen stuk grond om op te bouwen. De 60 duizend Rand van Amersfoort-Zuid was rente aan het vergaren.

afscheid van Amersfoort 2007

afscheid van Amersfoort 2007

Dat geld van de Martuskerk kan nu gebruikt worden.

mapFijn!

Of toch niet?

Ik hoop dat het Nederlandse sponsorgeld de offervaardigheid van de gemeente niet onderdrukt.

En dat het enthousiasme van de projectontwikkelaar niet ten koste gaat van de inzet van de kerkleden.

Heer, bouw uw kerk.

In Nellmapius en in Mamelodi.

In Soshanguve en in Bergen op Zoom.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s