De begrafenis van Mandela

zondag 5 oktober

zondag 5 oktober

Na de feestelijke dienst in De Hoeksteen in Drachten werd het jubileumboekje De begrafenis van Mandela aangeboden aan … yours truly. Zeer vereerd. Al is het wel vreemd om zo deel van de geschiedenis te zijn geworden. “Ruim 30 jaar geleden werd ik in deze kerk bevestigd als zendeling …” Hm.

Tussen de middag was er een gezellig samenzijn met andere speciale gasten. Zendingsdeputaten. PR-commissie. En niet te vergeten, uit Zuid-Afrika zelf Pieter en Jenny Boon en George Mnisi.

P1020060

Het was goed om George weer eens te horen preken. Het was fijn om hem te horen vertellen over thuis: Portia & the boys, die nu in ‘ons huis’ wonen. En over de gemeente in Nellmapius, in Mamelodi … hoe gaat ’t met die-en-die?

In de wandelgangen hoorde ik al wat over het boekje van Pieter. Geen lange en saaie geschiedenis. Pakkende verhalen, uit het leven gegrepen. Iemand vergeleek het met het boek van collega-zendeling Hans Vonkeman: Door Zoeloes geboeid. Zendingsontmoetingen in Afrika (1995).

P1020063
Ik begon dus met hooggespannen verwachtingen aan het boek, dat mooi is uitgegeven met illustraties van Alex van Houwelingen. En inderdaad, de eerste hoofdstukken zijn boeiend:

 • de huwelijksperikelen van Matthew en Destiny
 • de moeder die de doop van haar baby uitstelde
 • de open mond van mma Makala en haar handen

Jammer dat dit niveau niet gehandhaafd wordt. Het vervolg van het boek is een gevarieerde verzameling van stukken die voor een deel al eerder verschenen zijn::

 • een bijdrage over de zending onder het Sotho-volk: van kannibaal tot kerklid
 • een artikel over het geven van ‘de tienden’, naar aanleiding van Passing the Plate
 • een stukje over vooroordelen, b.v. tussen blanken en zwarten
 • een poging om de apartheid te verklaren vanuit het evolutionisme
 • een terugblik op de christelijke-cum-heidense begrafenis van Nelson Mandela
 • lange citaten uit het catechisatieboekje van Arjan de Visser
 • en alsnog iets uit de droge geschiedenis van de zending in Zuid-Afrika

Best een mooi boek. Goed om bij dit jubileum terug te kijken en dingen in kaart te brengen. Al vraag ik me af of de gemiddelde achterbanner geboeid zal blijven lezen. Als ze zelfs Naast/ al te dik vinden …

Geboeid door ... ??? - Drachten, De Hoeksteen, 5 oktober

Geboeid door … ??? – Drachten, De Hoeksteen, 5 oktober

Hoofdstuk 9 raakte mij – opnieuw – diep. Het vertelt de ongelooflijke geschiedenis van Sandra Laing, ‘die wit meisie wat swart gebore is’. Zuid-Afrika op z’n slechtst. Een bizar verhaal over zwarte en witte trekken, argwaan en vernedering, classificatie en herclassificatie, ‘kleurgrense en natuurfratse’. De film Skin (2009) is op de inktzwarte werkelijkheid gebaseerd.

De rest van het boek gaat minder diep.

P1020080

Amusant en verrassend is de beantwoording van de vraag hoe je Afrika het beste kunt steunen. Lees het zelf. De begrafenis van Mandela is in de boekhandel te koop [ISBN 978-0-620-62019-2].

En als je nog ergens een exemplaar van Door Zoeloes geboeid [ISBN 90-297-1293-7] in handen kunt krijgen … aarzel geen moment! Stuk voor stuk zijn het juweeltjes:

 • de mislukte begrafenis van Meshi Mkhize
 • de eerste kennismaking met het Zoeloe-bier
 • de prachtige Afrika-exegese van de lekenprediker

Wij doen ons best, maar we zijn geen Vonkemannen.

Advertenties

2 Reacties op “De begrafenis van Mandela

 1. Hoi Tjeerd en Mieke, Ik lees het boekje van Pieter Boon momenteel. Zelfde ervaring als jij. Het begint boeiend, maar daarna gaat hij toch wel ver over die 50 jaren heen met essays over apartheid en VOC. Terwijl aan de zending van Vonkeman maar een halve zin gewijd wordt.
  Nelie en ik zijn momenteel in het huis van Dirk-Maurits en Rinette, Nelie vier weken, ik twee. Nu passen we een paar dagen op de drie kinderen en DM&R zijn even op vakantie in Heidelberg (ZA).
  Hartelijke groet,
  Hans Werkman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s