Feest in Friesland

Het komend weekend zijn Mieke en ik niet in het zuiden maar in het noorden te vinden. We gaan naar Drachten, waar gevierd wordt dat 50 jaar geleden de eerste GKv-zendeling naar Zuid-Afrika gestuurd werd.

Na Agema gingen meer missionarissen naar Mamelodi en Soshanguve. Ik was de derde. Van de 50 jaar heb ik er 15 van dichtbij meegemaakt. Dus willen wij er ook dit weekend graag bij zijn.

10653565_806010406089148_4508730445980642601_n

Van de huidige zendelingen is George Mnisi uit Nellmapius aanwezig. Hij stond afgelopen zondag op de preekstoel in Roodeschool en Uithuizermeeden. Ook Pieter Boon van de zendende kerk in Pretoria is aanwezig.

De festiviteiten zijn bescheiden.

Zondagmiddag is er in het kerkgebouw De Hoeksteen – de kerk waar ik in de jaren ’80 als zendeling werd ingezegend! – een kerkdienst met brother George en dominee Pieter. Een speciale dienst met een preek en een presentatie. Hetzelfde programma is ’s morgens te volgen in De Fontein, het andere GKv-kerkgebouw in Drachten.

Tussen beide diensten is er een samenzijn in het Ichtus Hûs.

De Hoeksteen, Drachten

De Hoeksteen, Drachten

Over de afgelopen halve eeuw heb ik op verzoek van het maandblad Kompas een terugblik gegeven. Klik hier om m’n artikel te lezen.

In het laatste nummer van het GKv-zendingsblad Naast staat dit bericht:

Zending Zuid-Afrika 50 jaar
Een 50 jarig zendingsjubileum in Zuid Afrika en de begrafenis van Mandela, wat hebben die nu met elkaar te maken? Niks natuurlijk … of toch? 50 jaar geleden, in 1964, zond de kerk van Drachten dominee J.G. Agema als zendeling naar Zuid-Afrika. Hij vertrok naar Mamelodi, een township bij Pretoria (sinds 2002 is hier een zelfstandige kerk, met eigen predikant). Sindsdien mocht het zendingswerk sterk groeien, vooral in de township Soshanguve.

George Mnisi bij ons afscheid in juni 2013

George Mnisi bij ons afscheid in juni 2013

Viering
Op zondag 5 oktober D.V. zullen de kerken van Drachten in de erediensten feestelijk aandacht geven aan dit jubileum. Vanuit Zuid-Afrika hopen de predikanten Pieter Boon en George Mnisi daarbij aanwezig zijn. De afgelopen 50 jaar hebben zich ingrijpende ontwikkelingen voorgedaan. Veel daarvan houdt verband met de politieke en culturele omwenteling sinds de overgang van het blanke regime naar het huidige.

Jubileumboekje
Ter gelegenheid van dit jubileum heeft oud-zendeling dominee Boon een boekje geschreven met als titel ’De begrafenis van Mandela’. Het is een bundel losse verhalen, waarin hij iets van de geschiedenis vertelt, maar vooral boeiende doorkijkjes geeft in het leven en denken van zwarte Afrikaners, waarmee hij als zendeling in aanraking kwam. Dit boekje zal op 5 oktober officieel worden gepresenteerd. Later zal dit via de boekhandel beschikbaar komen.

Ik ben benieuwd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s